Zomernieuwsbrief: Holland Festival en meer

Markus Stenz + Thea Derks + Os, 7-6-2019 TivoliVredenburg

Ook zo aan het genieten (of balen) van de aanhoudende hitte? Hierbij wat verstrooiend lees- en luistervoer. Enjoy!

Op vrijdag 7 juni nam het Radio Filharmonisch Orkest afscheid van chef-dirigent Markus Stenz. Ik interviewde hem voor het Avondconcert op Radio 4 en vroeg hem naar zijn achtergrond (Engelstalig).

Als dank voor de vele mooie concerten schonk ik Stenz Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht. Hij toonde zich aangenaam verrast en noemde het een ‘ideaal vakantieboek’. Als onverwachte bonus kreeg de Os ondertussen een prachtrecensie van Michaja Langelaan in het weekblad Argus. Dus grijp je kans: koop de Os voor jezelf of geef hem cadeau, het is tenslotte volgens velen ‘een must have voor elke muziekliefhebber’.

Ik gaf zondag 18 mei twee lezingen over mijn Os in het gloednieuwe Eratofestival in Meppel, waar ik twee dagen daarvoor tevens het openingsconcert had afgetrapt met een inleiding op het concert van Miranda van Kralingen.

Een week later ging de Os alweer mee naar het Oranjewoudfestival, waar ik twee lezingen mocht geven in het gelijknamige landgoed. Ik verzorgde daarnaast inleidingen bij How to Play the Triangle van Tatiana Koleva en ‘8’ van David Lang met Cello8tet Amsterdam.

Ongeveer tegelijkertijd barstte het Holland Festival los, met als hoogtepunt de driedaagse voorstellingen van Aus Lichteen belevenis!

Stockhausen was uiteraard niet de enige attractie van het Holland Festival. Ik bezocht ook de mixed-media-installatie Eight van Michel van der Aa en de opera Pelléas et Mélisande van Debussy. Deze productie van De Nationale Opera kreeg maar 2 sterren van verschillende collega’s, ik vond het prachtig.

Minder overtuigd was ik door Mitra over de Iraanse psychoanalytica Mitra Kadivar en Triptych, een ode aan de fotograaf Robert Mapplethorpe.

Afgelopen vrijdag toog ik naar Fort Rijnauwen voor de première van King Lear, de opera die Verdi nooit schreef maar die Holland Opera alsnog realiseerde.

Ik wens u een fijne vakantie!!

Thea Derks

About theaderks

Thea Derks is a Dutch music journalist, who studied musicology at Amsterdam University. She' specialized in contemporary music and always has an eye open for women composers. In 2014 she wrote the biography of Reinbert de Leeuw and in 2018 she published 'Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht'.
This entry was posted in music, news, personal and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.