Een os op het dak: “Een must voor muziekliefhebber en onderwijs”


Donderdag 13 september werd Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht gelanceerd in Muziekgebouw aan ‘t IJ.

Ik overhandigde het officiële eerste exemplaar aan componist Richard Ayres, wiens muziektheatrale werk The Garden zijn Amsterdamse première beleefde in een uitvoering door Asko Schönberg en de bas Joshua Bloom.

Ik schreef deze inleiding in hedendaagse muziek op verzoek van geïnteresseerden die de gangbare geschiedenisboeken te omslachtig en ondoorgrondelijk vinden.

Want moderne muziek. Wat is dat eigenlijk? Waar begint die, waar eindigt die?

In korte, heldere teksten beschrijf ik de belangrijkste ontwikkelingen vanaf begin twintigste eeuw. Van de atonaliteit van Schönberg tot het serialisme van Stockhausen en Boulez en van het impressionisme van Debussy tot het minimalisme van Reich en het multimediale werk van Michel van der Aa.

Enne…, vrouwen schitteren nu eens niet door afwezigheid…

Richard Ayres + Thea Derks MGIJ 13-9-2018

Richard Ayres + Thea Derks MGIJ 13-9-2018, foto Eric van Balkum

“Derks slaagt erin om in minder dan 100 pagina’s de vele stromingen in de nieuwe muziek in treffende zinnen neer te zetten. Het is een van de eerste boekjes waarin ook de vrouwen die betrokken waren bij de vernieuwingen worden meegenomen. Onmisbaar naslagwerk voor muziekstudenten, luisteraars en musicologen!” (Lezersreactie op Boekenbestellen.nl)

“Compact, goed geschreven, en een basis voor verdere studie. Van harte aanbevolen voor hen, die hun muzikale horizon willen verbreden.” (Lezersreactie op Bol.com)

“Derks slaagt erin een overzicht te bieden over een van de roerigste periodes uit de muziekgeschiedenis, zonder te vervallen in oeverloos technisch gebral. Nergens worden concessies gedaan aan de inhoud. (…) Helder, handzaam en inspirerend. Een uitstekende aanwinst.” (Lezersreactie op Boekenbestellen.nl)

“Het handzame boekje past in de tas van elke leerling die zich wil en moet verdiepen in de 20ste-eeuwsw muziek! Geschikt voor alle muziekdocenten, alle muziekscholen, alle conservatoria en een must voor iedereen die een helder overzicht wil over de moderne muziek. Van harte en ten zeerste aanbevolen!” (Lezersreactie op Brunaboeken.nl)

Thea signeert de os MGIJ 13-9-2018 foto Eric van Balkum

Thea signeert de os MGIJ 13-9-2018 foto Eric van Balkum

Na de presentatie vormde zich een rij voor de signeersessie. Kon je er niet bij zijn? Je bestelt ‘de os’ zo:

About theaderks

Thea Derks is a Dutch music journalist, who studied musicology at Amsterdam University. She' specialized in contemporary music and always has an eye open for women composers. In 2014 she wrote the biography of Reinbert de Leeuw and in 2018 she published 'Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht'.
This entry was posted in music, news, personal and tagged , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Een os op het dak: “Een must voor muziekliefhebber en onderwijs”

  1. Pingback: Met de Os in vogelvlucht naar Muziekbiënnale Venetië | Contemporary Classical – Thea Derks

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.