Help de os aan een dak: crowdfunding introductie op moderne muziek

Op de cover ‘Europa en de stier’, ets van Guus Glass

Beste lezer. Ik voltooide onlangs Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht. Het is een beknopte inleiding op moderne muziek van na 1900 en zo goed als af. Enkel nog wat laatste puntjes op de i zetten van eindredactie en vormgeving, dan kan het naar de drukker. Ik vind het reuze spannend en hoop dat je mij wilt steunen, zodat ik mijn boek in september kan presenteren. Daartoe heb ik een crowdfundingactie opgezet bij Voordekunst.

Waarom dit boek?

Ik schreef Een os op het dak op verzoek van deelnemers aan mijn cursussen over moderne muziek in o.a. het Concertgebouw en Muziekgebouw aan ‘t IJ. Zij hadden behoefte aan een toegankelijk geschreven introductie op de belangrijkste stromingen in de muziek van de 20e en 21e eeuw.

Net als in mijn lessen en concertinleidingen neem ik je mee op een enerverende verkenningstocht langs nieuwe klankwerelden. Ik vermijd gewichtig jargon en vertaal musicologische begrippen naar gewone-mensen-taal. Onderweg geef ik inzichtelijke handvatten om de muziek van de 20e en 21e eeuw te begrijpen én waarderen.

Een os op het dak heb ik met veel plezier geschreven. Met deze publicatie hoop ik mijn enthousiasme voor moderne muziek over te dragen op de lezer. Er is immers geen mooier avontuur dan klankspectra te ontdekken die je nog niet kende!

Introductie voor de leek, vademecum voor de kenner

De reis begint bij de atonaliteit van Arnold Schönberg, het impressionisme van Debussy en het neoclassicisme van Stravinsky, en voert via het minimalisme van Steve Reich en het neospiritualisme van Arvo Pärt naar het multimediale werk van Michel van der Aa.

Een os op het dak is een welkome introductie voor de geïnteresseerde leek en vormt tegelijkertijd een beknopt vademecum voor de kenner. Kortom: een must-have voor jong en oud met interesse in eigentijdse muziek!

Arnold Schönberg, ets van Guus Glass

Motivatie – Wie ben ik?

Ik ben muziekpublicist, gespecialiseerd in moderne muziek. In 2014 publiceerde ik de succesvolle biografie Reinbert de Leeuw: mens of melodie, over dé moderne-muziekspecialist van Nederland.

Als kind raakte ik gefascineerd door de geluiden die mijn hoorn maakte als ik met de kleppen ratelde of mijn adem gierend door de buizen blies. Die Spielerei bleken moderne componisten gewoon als muziek te beschouwen. Wat een feest!

Tijdens mijn studie musicologie leerde ik het adagium van Charles Ives waarderen: ‘Leg je oren niet lui in een leunstoel maar zet ze wijd open om ongehoorde klanken op te vangen.’

Die nieuwsgierigheid naar nieuwe muziek deel ik graag met anderen, in artikelen, op de radio en tijdens openbare gesprekken met musici en componisten.

Waarvoor zijn die € 3500,-?

Het gevraagde bedrag heb ik nodig om Een os op het dak te laten drukken. Alle bijdragen zijn welkom. Help me de os het dak op te krijgen via Voordekunst. – Je krijgt mijn eeuwige dank, maar zie ook de tegenprestaties 🙂

https://www.voordekunst.nl/projecten/7408-help-de-os-aan-een-dak

 

Advertisements

About theaderks

I'm a Dutch music journalist, who studied musicology at Amsterdam University. I'm specialized in contemporary music and always have an eye open for women composers. In 2014 I wrote the biography of Reinbert de Leeuw and in 2018 I published 'Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht' in 2018.
This entry was posted in music, news and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.