Concertgebouworkest op road movie door Amerika

Richard Rijnvos (1964) is hot. Op 12 januari bracht het Ives Ensemble de succesvolle wereldpremière van Riflesso sull’arco in het Muziekgebouw aan ‘t IJ. Donderdag 2 en vrijdag 3 februari klinkt een nieuw orkestwerk in het Concertgebouw, Amérique du Nord.

Klinkende wereldatlas

Rijnvos componeerde het in opdracht van het Koninklijk Concertgebouworkest, waarvan hij sinds 2011 huiscomponist is. Het is het tweede deel van zijn cyclus Grand Atlas, een ‘klinkende wereldatlas’ waarvan het orkest eerder al Antarctique in première bracht.

Eerbetoon aan Leonard Bernstein

Het concert is een hommage aan Leonard Bernstein, wiens honderdste verjaardag in 2018 herdacht wordt. Als eerbetoon aan de legendarische componist en dirigent verstopte Rijnvos twee muziekcitaten in zijn stuk en voert hij ons kris kras door Amerika. Zo stuurt hij het KCO op reis, als in een road movie zonder beeld. Ik sprak hem voor Cultuurpers.

 

About Thea Derks

I am a Dutch music journalist, specializing in contemporary music, and a champion of women composers. In 2014 I wrote the biography of Reinbert de Leeuw (3rd edition in 2020) and in 2018 I published 'Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht'.
This entry was posted in music, news and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s