Otto Ketting: prachtkleuren in The Curious Music that I Hear

ketting-aan-componeertafelOp 13 december 2012 overleed Otto Ketting (1935-2012), een van de belangrijkste Nederlandse componisten van de twintigste eeuw. Bijna precies vier jaar later brengt het AVROTROSVrijdagconcert zijn liederencyclus The Curious Music that I Hear die hij in 2006 componeerde voor het Nieuw Ensemble. Het wordt vrijdag 9 december uitgevoerd door musici uit het Radio Filharmonisch Orkest en de sopraan Ilse Eerens o.l.v. Karel Deseure.

The Curious Music that I hear werd donderdag 8 december al gepresenteerd als lunchconcert in het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum, voor een bomvolle zaal. Ik was erbij en maakte een reportage voor de live uitzending op Radio 4. Ik sprak hiervoor onder anderen met Gaby van Otterloo, de weduwe van Otto Ketting. Een fragment hieruit is te horen op YouTube. (Als u er niet live bij kunt zijn, kunt u het concert en mijn reportage beluisteren via deze link.)

Ketting keerde voor The Curious Music that I Hear terug naar zijn kindertijd en koos zes gedichten van de Schotse schrijver Robert Louis Stevenson. Die is bekend van spannende romans als The Strange Case of Dr. Jekyll & Mr. Hyde en Treasure Island maar toont zich in deze poëzie van een eenvoudige, haast naïeve kant die de onbevangenheid van het kind goed weet te treffen.

Ketting op zijn beurt sluit in zijn muziek voorbeeldig aan bij de teksten van Stevenson. Het eerste gedicht The Wind  opent met zacht tremolerende strijkers en een dwarrelende altfluit, die een aangenaam lentebriesje creëren. Als het kind zich verbaast over de kracht van de wind, horen we luide koperblazers.

Thea Derks + Gaby van Otterloo MCO 8-12-2016

Thea Derks + Gaby van Otterloo MCO 8-12-2016

In The Shadow omslingert een althobo als een schaduw de partij van de sopraan. Als het kind in het vierde lied mijmert over hoe het als volwassene zal  verhinderen dat anderen aan zijn speelgoed zitten, klinkt ‘stampvoetend’ koper en slagwerk. Het laatste lied, The Swing, is gezet in een wiegende zes-achtste maat – je ziet de schommel bijna voor je.

Opvallend in de bezetting zijn ook gitaar en mandoline, in de klassieke muziek ongebruikelijke tokkelinstrumenten die behoren tot het standaardinstrumentarium van het Nieuw Ensemble. Samen met celesta en harp bieden zij een licht en helder tegenwicht aan de vaak lage partijen van de overige instrumenten.

Na zijn dood in 2012 werd het wat stil rond Otto Ketting, maar de prachtkleuren die hij ons in The Curious Music that I Hear voorschotelt tonen aan hoe onterecht dat is. Moge het concert vanavond de opmaat vormen voor een Ketting-revival.

Tijdens de inleiding (19.30-20.00 uur) spreek ik met dirigent Karel Deseure. Ketting wordt geflankeerd door Wagners Vorspiel und Liebestod uit Tristan & Isolde in een bewerking van Reinbert de Leeuw en Mahlers Vierde Symfonie in een bewerking van Klaus Simon.
Meer info en kaarten via deze link

About theaderks

Thea Derks is a Dutch music journalist, who studied musicology at Amsterdam University. She' specialized in contemporary music and always has an eye open for women composers. In 2014 she wrote the biography of Reinbert de Leeuw and in 2018 she published 'Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht'.
This entry was posted in music, news and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.