Wordt collectie omroepbibliotheek gered?

Vandaag antwoord uit Den Haag! Maakt muziekbibliotheek vd Omroep doorstart? @WIBV @Muziekschatten

Contemporary Classical - Thea Derks

Hilversum, 1-5-2013 – Op de dag van de Arbeid besteedde het VARA programma De Gids aandacht aan de nakende opheffing van de bibliotheek van de omroep, waardoor zo’n tien hooggespecialiseerde en toegewijde medewerkers hun baan verliezen. Hoewel dit immense en unieke archief, dat zo’n vijf kilometer aan partituren, partijen en boeken herbergt, voor een half miljoen euro overeind kan worden gehouden, wordt het toch per 1 augustus opgedoekt.

Ik heb er al veel over geschreven: cultuur en geletterdheid zijn uit, getuige ook een Koningslied vol taalfouten waarmee wij de inhuldiging van Willem-Alexander meenden te moeten bezingen. In heel ons land worden ensembles, orkesten, schouwburgen, muziekscholen, bibliotheken en balletgezelschappen opgeheven. Er zou niet langer geld zijn om deze in stand te houden. – Tegelijkertijd worden er voortdurend  miljoenenbonussen uitgekeerd aan falende bestuurders, dus hoe steekhoudend is dat argument?

Ons land wordt geplaagd door een patjepeeërsmentaliteit, waarin niet alleen de man-in-de-straat, maar…

View original post 106 more words

About theaderks

Thea Derks is a Dutch music journalist, who studied musicology at Amsterdam University. She' specialized in contemporary music and always has an eye open for women composers. In 2014 she wrote the biography of Reinbert de Leeuw and in 2018 she published 'Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht'.
This entry was posted in archive, music, news and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Wordt collectie omroepbibliotheek gered?

 1. Maurice says:

  Thea,

  Je hebt er geen idee van hoe kwaad ik hier over kan worden en dan staat er onder jou bijgeplakte cartoon deze reclame Deze Martijn verdient in een maand meer dan wat nodig is om deze bibliotheek open te houden en dan nog verder …… als deze schat van noten nooit genoteerd zou zijn door zijn uiteindelijke voorgangers zou deze jongen dit nooit hebben bereikt

  Ik word hier zo ziek van en wat mij nog zieker maakt is dat veruit de grote meerderheid van onze zogenaamde cultuursector het geen klote interesseert.

  Het zou zo moeten gaan:

  Alle culturele sectoren verenigd en alle sectoren staken en gaan op slot op dat moment dat de cultuur geraakt wordt: van dancefestival tot musea en alles wat er tussen zit, staken hun activiteiten!!! Zolang hun eigen eilandje maar veilig is maar wat ze niet in de gaten hebben is dat de bezuinigingsgolf alle eilandjes opslokt; een voor een, en als ze niet een dam gaan maken tegen deze tsunami aan bezuinigingen is straks hun eilandje ook aan de beurt.

  Een roepende in de woestijn en blijkbaar een van de weinig die betrokken is;

  Maurice

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

  >

  Like

  • theaderks says:

   Ik word hier ook heel boos over, maar staking van alle culturele instellingen krijg je nooit voor elkaar. Ik moet denken aan de uitspraak van Carl Sandberg: ‘Stell Dir vor es ist Krieg, und keiner geht hin.’
   De reclames zie ik zelf niet, dus kan helaas niet beoordelen hoe ergelijk die zijn 🙂

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.