De 5 concerten die je niet wilt missen in Gaudeamus Muziekweek

Liefst 175 partituren van componisten uit 28 landen moest de driekoppige jury van de Gaudeamus Muziekweek beoordelen. Vijf van de inzenders werden genomineerd en strijden om de felbegeerde Gaudeamus Award, die zondag 11 september wordt uitgereikt na afloop van het slotconcert in Cloud Nine in muziektempel TivoliVredenburg in Utrecht.

Het nieuwemuziekfestival leverde tot nu toe interessante prijswinnaars op als Unsuk Chin, Michel van der Aa en Anna Korsun. Ook dit jaar biedt het festival weer een keur aan evenementen. Hierbij een selectie van vijf concerten die je niet mag missen.

Woensdag 7 september: openingsconcert in TivoliVredenburg

up close

Michel van der Aa: Up Close

In 1999 won hij de Gaudeamus Award met zijn slagwerkkwartet Between en sindsdien maakte Michel van der Aa een glanzende carrière. Eerder dit jaar gooide hij nog hoge ogen met zijn nieuwste opera Blank Out, maar eerder al wist hij publiek en pers voor zich in te nemen met zijn Celloconcert Up Close, waarin een solocelliste een dialoog aangaat met haar oudere evenbeeld op video, bijgestaan door een strijkorkest.

Van der Aa componeerde dit zinsbegoochelende werk voor Amsterdam Sinfonietta en zijn solocelliste, en won er in 2013 een Grawemeyer Award mee. Zij tekenen ook dit keer voor de uitvoering. Naast Up Close Van der Aa staan al even fraaie werken op het programma van Kate Moore, Maxim Shalygin, Hugo Morales en Jörg Widmann.

Donderdag 8 september: A Night Out with Modelo62

modelo-62-header-home-1

Ensemble Modelo62

Het Haagse ensemble Modelo62 breekt in Theater Kikker een lans voor multidisciplinaire muziek van drie voor de Gaudeamus Award genomineerde composities. Anthony Vine slaat een brug tussen hedendaagse muziek, beeldende kunst en dans. Voor For Agnes Martin liet hij zich inspireren door de rechtlijnige schilderijen van de gelijknamige kunstenares.

Vines From a Forest of Standing Mirrors is beïnvloed door een grillige choreografie van Maguy Marin. Genomineerde James O’Callaghan laat in AMONG AM A muziek en omgevingsgeluid met elkaar versmelten. Drie jonge makers nemen het publiek tot slot mee op een zintuiglijke beleving waarin geluid, licht, visuals én geur met elkaar versmelten.

Vrijdag 9 september: Great Expectations

Silbersee (c) Anna van Kooij

Silbersee (c) Anna van Kooij

Twee jaar geleden won Anna Korsun de Gaudeamus Award met zinnenstrelende koorwerken, waarin zij op een natuurlijke wijze technieken uit de oude muziek verbindt aan nieuwe compositietechnieken. Het avontuurlijke operagezelschap Silbersee presenteert nu haar nieuwste compositie, Ulenflucht in de intieme ambiance van de Pieterskerk.

Korsuns compositie wordt geflankeerd door Madhye II van Shih-Wei Lo, een van de vijf genomineerden. In dit werk voor zes stemmen en computermuziek bewerkt de Taiwanese componist opgenomen geluiden live tot een virtueel koor Benieuwd of hij Ulenflucht van Korsun naar de kroon gaat steken.

Zaterdag 10 september: Elektronische muziek in Nederland, Tera de Marez Oyensprijs

Tera de Marez Oyens in haar studio

Tera de Marez Oyens in haar studio

Precies twintig jaar geleden overleed Tera de Marez Oyens (1932-1996), een van de pioniers op het gebied van elektronische muziek in Nederland. Haar sterfdag wordt in TivoliVredenburg herdacht met een seminar over de ontwikkeling van gecomponeerde elektronische muziek in ons land.

Drie experts laten hierover hun licht schijnen en uiteraard komt ook elektronische muziek tot klinken, onder andere in een performance van Gunnar Gunssteinsson. ’s Middags presenteren zes jonge makers zich aan het publiek in het New Makers New Music programma. Na afloop krijgt een van hen de Tera de Marez Oyensprijs uitgereikt.

Zondag 11 september: Thieves, bekendmaking winnaar Gaudeamus Award

Het zeskoppige ensemble Looptail presenteert in Cloud Nine van TivoliVredenburg het stuk Thieves, dat in nauwe samenspraak met componist en theatermaker Thanasis Deligiannis tot stand kwam. Hun interactieve muziekperformance gaat over het geluid van dieven in de nacht en over de emoties van hun slachtoffers. Ook het publiek wordt erbij betrokken.

Thieves beleeft zijn wereldpremière tijdens dit slotconcert van de Muziekweek. Na afloop wordt de winnaar bekendgemaakt van de Gaudeamus Award. Hij – helaas is dit jaar niet één vrouw genomineerd – gaat naar huis met een geldbedrag van € 5000, bedoeld voor een nieuwe compositie die in een volgende aflevering zal worden uitgevoerd.

About Thea Derks

I am a Dutch music journalist, specializing in contemporary music, and a champion of women composers. In 2014 I wrote the biography of Reinbert de Leeuw (3rd edition in 2020) and in 2018 I published 'Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht'.
This entry was posted in music, news and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s