Sinterklaas stimuleert verkoop #Reinbertbio

De afgelopen weken toerde Sinterklaas door ons land en hij gaf aardig wat Reinbertbio’s cadeau. In Nijmegen werd ik zelfs door twee Zwarte Pieten benaderd tijdens de opnames van een interview van Edwin Mensink voor de lokale zender N1 over mijn lezing bij Boekhandel Roelants op zondag 14 december om 16.00 uur.

Pieten met Thea & Reinbertbio Nijmegen 29-11-2014Uiteraard ging ik ook even langs bij Boekhandel Roelants om kennis te maken en alvast de sfeer te proeven. De locatie naast cultuurcentrum Lux is ideaal, de medewerkers zijn bijzonder bevlogen en mijn boek ligt op een prominente plaats in de winkel. Ik zie uit naar mijn lezing a.s. zondag en verheug me op de muzikale intermezzi van gitarist Will Derks (mijn neef) en zangeres Irma Bogers. De Gelderlander wijdde er een bericht aan in de rubriek Geniet. Ik hoop dat er veel bezoekers komen en ben heel benieuwd naar het filmpje van N1, dat a.s. woensdag wordt uitgezonden.

Edwin Mensink van N1 filmt het gesprek over Reinbertlezing

Edwin Mensink van N1 interviewt me over Reinbertlezing

De avond ervoor was ik bij de wereldpremière van Rising Phenix van Joey Roukens in de Vrijdag van Vredenburg. Ik had hem eerder al over dit monumentale werk geïnterviewd voor Cultuurpers en maakte voor Radio 4 een reportage van het repetitieproces. Deze is hier te beluisteren. (Althans dat was de bedoeling, helaas staat de audio nog niet bij de foto van de reportage, maar hij staat aan het begin van de uitzending, dus als je daarop klikt komt hij na het nieuws…). Het meeslepende stuk werd door het Groot Omroepkoor en het Radio Filharmonisch Orkest geweldig uitgevoerd en kreeg een bijzonder enthousiast applaus.

Op zondag 30 november was ik bij het feest ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van Camerata Trajectina in de Geertekerk in Utrecht. In de beste traditie van dit in oude Nederlandse muziek gespecialiseerde ensemble was het een bijzonder geanimeerd evenement. Zo waren er niet alleen optredens van de huidige leden, maar traden ook de oprichters aan, Jos van Veldhoven en Jan Nuchelmans. Tevens werd het jubileumboek Van Peeckelharing tot Pierlala van Jolande van der Klis gepresenteerd en ontving het ensemble de Visser-Neerlandiaprijs. Nuchelmans gaf later op de avond zelfs een kostbare blokfluit cadeau aan Saskia Coolen.  Ik schreef erover voor Cultuurpers.

Alle musici zingen het slotlied, Peeckelharing

Alle musici zingen het slotlied, Peeckelharing

Woensdag 3 december was op de ConcertZender alweer de derde aflevering te beluisteren van Panorama de Leeuw. Dit keer speelde ik onder andere een bijzondere opname van een vroeg vioolstuk van Reinbert de Leeuw, Drei Positionen. Ook draaide ik de zelden uitgevoerde elektronische balletmuziek bij Kain en Abel van Henk Badings. De uitzending is hier terug te luisteren (klikken op het luidsprekertje naast de titel).

Op donderdag 4 december bezocht ik in het Ostadetheater in Amsterdam, de try-out van Sisters van de Russisch-Nederlandse componist Anna Mikhailova en librettist/regisseur Isabel Schröder. Het was een geslaagde voorstelling, waarin met minimale middelen maximale zeggingskracht werd bereikt. De première op zaterdag 6 december vormde tevens de opening van de Muziektheaterdagen van het Ostadetheater en productiekern Diamantfabriek.  Ook hierover schreef ik voor Cultuurpers.

About theaderks

Thea Derks is a Dutch music journalist, who studied musicology at Amsterdam University. She' specialized in contemporary music and always has an eye open for women composers. In 2014 she wrote the biography of Reinbert de Leeuw and in 2018 she published 'Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht'.
This entry was posted in archive, background, news and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.