NJO Muziekzomer dit jaar zonder Reinbert de Leeuw

Op 1 augustus begint de NJO Muziekzomer, met ruim 65 concerten op bijzondere locaties. Young artist in residence is de pianiste Andrea Vasi, en composer in residence is Rob Zuidam. Van hem worden verschillende werken uitgevoerd, waaronder zijn nieuwste opera A Love Unsung, die hij componeerde voor het Stolz Kwartet. Opmerkelijke detail: een zanger of zangeres ontbreekt, de ‘opera’ is geheel instrumentaal.

De NJO Muziekzomer en de daaraan gekoppelde NJO Summer Academy ontstond in 2001. Ruim twee weken lang worden muziekvakstudenten uit heel de wereld door internationaal vermaarde musici ingewijd in de geheimen van nieuwe, oude, of klassieke muziek. Zij krijgen tevens de gelegenheid het geleerde in praktijk te brengen in ensembles en orkesten en doen zo in korte tijd veel waardevolle praktijkervaring op.

De NJO Summer Academy werd in 2001 door Reinbert de Leeuw en Arthur van Dijk opgezet, zoals te lezen in mijn biografie Reinbert de Leeuw: mens of melodie. De Leeuw was geïnspireerd door zijn werk aan de Amerikaanse zomerschool van het Boston Symphony Orchestra in Tanglewood en de NJO Summer Academy werd naar dat voorbeeld opgericht. Opmerkelijk is dat De Leeuw dit jaar zelf niet van de partij is. Ik schreef hierover voor Cultuurpers.

Zoals in mijn vorige blog gemeld, is Reinbert de Leeuw op zondag 10 augustus te gast in het televisieprogramma VPRO Zomergasten. Ik heb deze week het artikel ingeleverd dat ik schreef op verzoek van de VARA Gids, het zal verschijnen in de gids van 29 juli a.s.

About theaderks

Thea Derks is a Dutch music journalist, who studied musicology at Amsterdam University. She' specialized in contemporary music and always has an eye open for women composers. In 2014 she wrote the biography of Reinbert de Leeuw and in 2018 she published 'Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht'.
This entry was posted in archive, background, news and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.