Luister over #Reinbertbio: ‘Van Gurre-Lieder tot Peyton Place’

Vandaag plofte het muziektijdschrift Luister op de deurmat, met daarin een paginagrote recensie van mijn biografie Reinbert de Leeuw: mens of melodie van Emile Stoffels. Onder de titel ‘Van Gurre-Lieder tot Peyton Place’ beschrijft hij aanvankelijk gevreesd te hebben voor een hagiografie, gezien het feit dat ik ‘goede maatjes’ was met De Leeuw. Hij memoreert hoe deze weigerde het boek te autoriseren omdat het ‘lacunes en onjuistheden’ zou bevatten en vraagt zich af of De Leeuw wellicht doelt op het hoofdstuk over zijn verslaving aan Peyton Place, dat hij met rode oortjes gelezen had.

Stoffels: ‘Dat maakt iemand tevens interessant: enerzijds in volledige extase raken bij de Gurre-Lieder en anderzijds afdalen naar Peyton Place. Wellicht dat dergelijke ‘tot in de finesses uitgewerkte details De Leeuw niet aanstonden?’ Hij concludeert: ‘Derks’ bio staat vol anekdotes, maar geeft ook een mooi inzicht hoe het Nederlandse muziekleven opkrabbelde na de Tweede Wereldoorlog.’

Luister juli-augustus 2014

Luister juli-augustus 2014

Op 4 juli verscheen een mooie bespreking op bol.com van Willem Rodenhuis, Conservator Uitvoerende Kunsten en Media Bijzondere Collecties Universiteit van Amsterdam. Hij roemt de compleetheid van de biografie, die niet alleen een beeld geeft van de loopbaan van De Leeuw, maar ook diens ‘persoonlijke achtergrond’ schildert. Hij vervolgt:

‘Hierdoor krijgt de studie zijn terechte diepte en ook wordt duidelijk hoezeer de Nederlandse muziekwereld zich vanaf de jaren vijftig heeft ontwikkeld, niet in de laatste plaats door een weloverwogen beleid van kunstsubsidiëring.’ […] Het boek leest, ondanks de gecompliceerde materie, als een spannend boek. Ook de ruime aandacht voor achterliggende muziektheoretische concepten, en de historische dimensie van de beschreven periode maken het boek tot een onmisbaar instrument om de Nederlandse cultuurgeschiedenis te kunnen duiden.’

Afgelopen week werd bekend dat De Leeuw op 10 augustus te gast is in het VPRO programma Zomergasten op Nederland 2. Hij zal geïnterviewd worden door Wilfried de Jong. Vorig jaar interviewde ik Reinbert de Leeuw zelf voor drie avondvullende programma’s van de VPRO op Radio 4, met minder bekende opnames. Aad van Nieuwkerk plaatste de gefilmde gesprekken op YouTube.

VPRO website Zomergaste

VPRO website Zomergasten

Naar aanleiding van de uitzending met De Leeuw in VPRO Zomergasten vroeg de VARA Gids mij een artikel over hem schrijven, dat zal verschijnen op 9 augustus a.s.

En gisteren werd ik uitgenodigd voor een lezing over mijn biografie door Boekhandel Broekhuis in Enschede, Deze vindt plaats op donderdag 23 oktober en begint om 19.30 uur. Ik zie ernaar uit!

About theaderks

Thea Derks is a Dutch music journalist, who studied musicology at Amsterdam University. She' specialized in contemporary music and always has an eye open for women composers. In 2014 she wrote the biography of Reinbert de Leeuw and in 2018 she published 'Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht'.
This entry was posted in archive, background, news and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.