Geslaagde presentatie #Reinbertbio in Concerto Amsterdam

De afgelopen week stond in het teken van de presentatie van de tweede druk van mijn biografie Reinbert de Leeuw: mens of melodie bij platenzaak Concerto in Amsterdam. Deze werd op vele internetforums aangekondigd, waaronder de site van de NJO Muziekzomer, en het Venrayse weekblad Peel en Maas wijdde er een artikeltje aan.

Peel en Maas 26 juni 2014

Peel en Maas 26 juni 2014

Ondanks het mooie weer was de gezellige ruimte van Concerto helemaal gevuld en de sfeer was uitstekend. Mijn uitgever Dolf Weverink deed een korte introductie, waarna muziekjournalist Frederike Berntsen, hoofdredacteur van Klassieke Zaken mijn interviewde. Ze vertelde dat ze mijn boek ter hand had genomen in de veronderstelling dat ze wel zo’n beetje wist hoe de Nederlandse muziekgeschiedenis in elkaar zat, maar dat ze erg veel nieuws te weten was gekomen.

Zo had ze op het Koninklijk Conservatorium vaker cello gespeeld in de Van Baarenzaal. – Zonder zich ooit te realiseren welk een belangrijke rol de vroegere directeur Kees van Baaren had gespeeld in het Nederlandse muziekleven, en al helemaal onbewust van diens vormende invloed op de ontwikkeling van Reinbert de Leeuw.

Ook zei Berntsen nooit stil te hebben gestaan bij de naam ‘BIMhuis‘ – de concertzaal die de Beroepsvereniging voor Improviserende Musici in 1974 opende aan de Oude Schans in Amsterdam, en die tegenwoordig onderdeel vormt van het Muziekgebouw aan ‘t IJ.  Vanwege de grote hoeveelheid onbekende informatie vond ze mijn biografie meer dan de moeite waard, temeer daar deze ‘leest als een trein’ en voorzien is van zo’n vijftig pagina’s aan uitgebreide voetnoten.

Presentatie 2e druk Reinbertbio - Foto Zan van Alderwegen http://www.zan.nu/

Presentatie 2e druk Reinbertbio – Foto Zan van Alderwegen http://www.zan.nu/

Het was een geanimeerd gesprek, waarna het publiek de gelegenheid kreeg vragen te stellen. Bijvoorbeeld of ik er ooit aan had gedacht te stoppen met deze schijnbaar onmogelijke opgave, of had overwogen er een ander soort boek van te maken. Ook vroeg iemand zich af welke positie het componeren inneemt in het leven van Reinbert de Leeuw. Het was kortom een bijzonder geslaagde middag, waar ik met veel plezier op terugkijk. Op naar de derde druk!

In de afgelopen vrijdag verschenen nieuwsbrief van de Stichting Vrienden Nederlandse Muziek was een korte bespreking van de biografie opgenomen. Hierin wordt gememoreerd dat Leporello besloot deze ongeautoriseerd uit te geven toen De Bezige Bij zich terugtrok. Dit was volgens de auteur een ‘juist besluit, want het is een genuanceerd en levendig portret geworden van een unieke en gedreven musicus die nog altijd een grote rol speelt in het Nederlandse muziekleven’.

Nieuwsbrief Vrienden Nederlandse Muziek juni 2014

Nieuwsbrief Vrienden Nederlandse Muziek juni 2014

 

About theaderks

Thea Derks is a Dutch music journalist, who studied musicology at Amsterdam University. She' specialized in contemporary music and always has an eye open for women composers. In 2014 she wrote the biography of Reinbert de Leeuw and in 2018 she published 'Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht'.
This entry was posted in archive, background, news and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Geslaagde presentatie #Reinbertbio in Concerto Amsterdam

  1. Pingback: Villa d’Arte over #Reinbertbio: ‘Fantastisch graafwerk’ | Contemporary Classical – Thea Derks

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.