De Groene: ‘Derks heeft kunstige spagaat gemaakt’

Vandaag precies drie weken geleden verscheen mijn biografie Reinbert de Leeuw: mens of melodie bij uitgeverij Leporello in Amstelveen en deze mag zich verheugen in een uitstekende pers en dito verkoopcijfers. Gisteren was ik een uur lang te gast bij journaliste Petra Possel in het programma Kunststof op Radio 1. Zij zei het boek ‘van kaft tot kaft’ gelezen te hebben, een luisteraar mailde dat hij het boek ‘prachtig’ vond en dat het hem voortdurend naar de platenkast deed snellen om de beschreven muziek hernieuwd te beluisteren. Een musicus die veel met De Leeuw gewerkt had, mailde dat deze nu een keer veeleisend is en dat ik me niet te veel moet aantrekken van zijn oekazes tegen mijn boek.

Gisteren verscheen ook een twee pagina’s tellende bespreking in De Groene Amsterdammer van Bas van Putten. Hij schrijft onder andere: ‘Derks heeft een kunstige spagaat gemaakt. De schaduwzijden van een monomaan en explosief karakter worden niet verdoezeld, de harde kern van zijn verdiensten blijft onaangetast. […] Een van de sterkste punten van het boek, al denkt De Leeuw daar anders over, is dat het gaat over waar het volgens hem over moet gaan: muziek. […] Uitvoerig belicht Derks zijn identificatie met componisten waar De Leeuw, zelf ongelovig maar gevoelig voor het absolute, zich met maniakale onverbiddelijkheid voor heeft ingezet.’

De Groene 3-4-2014 p. 1De Groene 3-4-2014 p. 2

Op woensdag 23 april ben ik te gast in een door  De Groene Amsterdammer en de Universiteit van Amsterdam georganiseerd debat over de hobbels van biografische onderzoek in Spui25. Ook Nop Maas, biograaf van Gerard Reve en Max Pam, criticaster van de biografie van W.F. Hermans zijn uitgenodigd. De avond wordt gepresenteerd door Margreet Fogteloo en Marja Pruis spreekt een column uit.

Morgen heb ik een interview met Guus Urlings van dagblad De Limburger/Het Limburgs Dagblad en op zaterdag 12 ben ik om 13.00 uur te gast in het Cultuurcafé van L1, dat live wordt uitgezonden vanuit de Maaspoort in Venlo.

A.s. dinsdag 8 april spreek ik van 15.00-16.00 uur over mijn boek met Robert van Altena in het programma Springvossen op AmsterdamFM. En met ingang van vandaag ben ik lid van Schrijver School Samenleving, een organisatie die door heel Nederland lezingen van auteurs organiseert.

En last but not least: vanavond signeer ik mijn biografie bij het concert van het Radio Filharmonisch Orkest in De Vrijdag van Vredenburg, dat live wordt uitgezonden op Radio 4. Ik sprak hiervoor met de sopraan Meagan Miller (liederen van Richard Strauss) en met de orkestpianist Stephan Kiefer (over Ravel en Debussy).

Naschrift 2022: Helaas zijn de gesprekken inmiddels offline gehaald.

Advertisement

About Thea Derks

I am a Dutch music journalist, specializing in contemporary music, and a champion of women composers. In 2014 I wrote the biography of Reinbert de Leeuw (3rd edition in 2020) and in 2018 I published 'Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht'.
This entry was posted in background, news and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s