Anna Meredith: ‘Een componist moet zijn eigen weg volgen’

A.s. zondag 23 februari opent de 20e Young Composers Meeting in Apeldoorn. Componisten van onder de 30 kunnen een week lang ervaring opdoen met het componeren voor ensemble en orkest, onder leiding van docenten als Louis Andriessen, Martijn Padding en de Britse Anna Meredith. Zij was zelf in 2003 een van de deelnemers en kreeg de compositieopdracht voor 2004. Dat werd het korte In Bloom, genoemd naar het gelijknamige stuk van Nirvana.

De Young Composers Meeting is een initiatief van orkest de ereprijs, in samenwerking met Gaudeamus, Theater Orpheus en Het Gelders Orkest.  De week wordt a.s. zondag geopend door het ‘het Orkest van de 21e eeuw’, dat onder leiding staat van Ed Spanjaard. Op het programma uiteraard In Bloom van Meredith en het nieuwe stuk van de prijswinnaar van vorig jaar, de Amerikaanse Morgan Krauss. Het concert vindt plaats in het Gemeentehuis van Apeldoorn – ja, er zijn nog gemeenten die de kunsten een warm hart toedragen – en is gratis toegankelijk. Het begint om 16.00 uur. Ik sprak met Anna Meredith voor muziekvan.nu (Site is inmiddels offline.)

Anna Meredith

About Thea Derks

I am a Dutch music journalist, specializing in contemporary music, and a champion of women composers. In 2014 I wrote the biography of Reinbert de Leeuw (3rd edition in 2020) and in 2018 I published 'Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht'.
This entry was posted in background, news and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Anna Meredith: ‘Een componist moet zijn eigen weg volgen’

  1. Pingback: Veertig jaar pionieren – orkest de ereprijs viert jubileum met vier premières | Contemporary Classical – Thea Derks

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s