Reinbert de Leeuw componeert monsterstuk voor ZaterdagMatinee

Reinbert de Leeuw werd in september 2013 vijfenzeventig jaar, wat bepaald niet ongemerkt voorbij ging. Dit hele seizoen staat hij in de spotlights, niet alleen als dirigent en als pianist, maar ook als componist. Zo werd tijdens het aan hem gewijde Reinbertfestival zijn op Schubert en Schumann geïnspireerde liederencyclus Im wunderschönen Monat Mai uitgevoerd.

Ook de NTR ZaterdagMatinee wilde niet achterblijven, en gaf De Leeuw een opdracht voor een nieuw orkestwerk, dat a.s. zaterdag 1 februari zijn wereldpremière beleeft in het Concertgebouw in Amsterdam. Reinbert de Leeuw dirigeert zelf het Radio Filharmonisch Orkest Der nächtliche Wanderer, dat zijn titel ontleent aan het gelijknamige gedicht van Friedrich Hölderlin. Dit wordt op band voorgedragen door een acteur.

De Leeuw noemt het zelf een compositie die ‘in alles extreem is’. Deze duurt 50 minuten, maakt gebruik van een honderdkoppig orkest & een extra orkest achter het podium en zet bovendien muziek in vanaf band. Het werk is geïnspireerd op het laatste pianostuk van Wagner en de Vioolsonate van Galina Oestvolskaja.  Ik schreef hierover voor Cultuurpers.

Naast zijn eigen stuk, dirigeert De Leeuw nog een wereldpremière, van de eveneens Nederlandse componist Wim Boogman, Raving. Tevens staat een werk van Igor Stravinsky op de lessenaars.

About theaderks

Thea Derks is a Dutch music journalist, who studied musicology at Amsterdam University. She' specialized in contemporary music and always has an eye open for women composers. In 2014 she wrote the biography of Reinbert de Leeuw and in 2018 she published 'Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht'.
This entry was posted in background, news and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.