Brett Dean Red Sofa Artist in De Doelen

De komende maanden is de Australische componist Brett Dean (Brisbane, 1961)  Red Sofa Artist van De Doelen. Tijdens drie concerten klinken vijf van zijn werken en bij het slotconcert zal hij zelf de altviool bespelen.

De driedelige serie opent op 25 januari met een concert van o.a. het Doelen Kwartet, dat zijn strijkkwartet Eclipse zal uitvoeren. Dean componeerde dit werk in 2001, in een uitbarsting van woede over het gesol met bootvluchtelingen. De kapitein van het Noorse vrachtschip Tampa had ruim 400 Afghaanse asielzoekers gered van hun zinkende schip, maar Australië weigerde hem en zijn lading toegang te verlenen. Uiteindelijk week hij uit naar het eiland Nauru. De affaire  leidde tot een internationale rel.

In zijn strijkkwartet ventileert Dean zijn verontwaardiging over het gegeven dat asielzoekers ten onrechte als een soort criminelen worden behandeld. ‘Het gesol met mensen om politieke redenen maakte me ziek’, zegt Dean hierover, ‘en helaas gaat het nieuwe kabinet op de ingeslagen weg verder’. Voor zijn gevoel wordt de mens achter de asielzoeker als het ware uitgewist door vuile politieke spelletjes. Hij noemt Eclipse ‘misschien wel mijn meest agressieve stuk’. Ik sprak met Dean voor Muziekvan.nu. (Helaas is de site per 1-1-2017 offline gehaald.)

Eclipse wordt op 25 januari uitgevoerd door het Doelen Kwartet. Op het programma staan verder werken van Takemitsu en Robin de Raaff.

Brett Dean

This entry was posted in background, news and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s