Hondsmoeilijke Stravinsky door Toonkunstkoor Amsterdam

Het Toonkunstkoor Amsterdam heeft al vanaf 1829 een naam hoog te houden. Begonnen als vaste partner bij grootschalige koorwerken van het Concertgebouworkest en Willem Mengelberg, brengt het amateurkoor ook anno 2013 nog altijd (zeer) veeleisende stukken. Zo verzorgde het afgelopen dinsdag 10 december in het Muziekgebouw aan ‘t IJ een Russisch programma, met de Kroningsscène uit Boris Godoenov van Moessorgski; De klokken van Rachmaninov en Boerenbruiloft van Stravinsky.

Vooral Stravinksy’s ritmisch enerverende, maar zeer lastig uit te voeren Boerenbruiloft was een uitdaging, die de ruim tachtig koorleden met ware doodsverachting voor hun rekening namen. Met resultaat: het publiek reageerde bijzonder enthousiast. Morgen, 14-12-2013 is er nog een tweede uitvoering in Den Haag.

In de aanloop naar de concerten wijdden de ruim tachtig koorleden en vaste dirigent Boudewijn Jansen maandenlang weekenden en avonden van hun vrije tijd aan het instuderen van dit mooi samenhangende programma. Ik maakte voor het programma Verzoek op 4 van de TROS 4 een korte reportage, die werd uitgezonden op is hier te beluisteren. Ik schreef er ook een stukje over voor Cultuurpers.

Toonkunstkoor Amsterdam

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s