Maandagochtendklasje Kees van Baaren

Amsterdam, 17-9-2013 – Over een kleine week begint het festival ‘Reinbert 75‘ , ter gelegenheid van de 75e verjaardag van Reinbert de Leeuw. In de jaren zestig bestormde hij de populaire hitlijsten met zijn ultratrage uitvoeringen van de vroege pianowerken van Erik Satie, in 1969 schokte hij de gevestigde orde met de zevenmansopera Reconstructie en vanaf 1974 maakte hij furore als dirigent van het mede door hem opgerichte Schönberg Ensemble.

Ook tijdens het festival zal De Leeuw optreden als pianist, componist en dirigent en in februari 2014 gaat er in de Zaterdagmatinee een nieuwe orkestcompositie van hem in première, Der nächtliche Wanderer. Reinbert de Leeuw studeerde compositie bij Kees van Baaren, in diens ‘maangdagochtendklasje’ aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ik schreef hierover voor Opus Klassiek.

Kees van Baaren

About theaderks

Thea Derks is a Dutch music journalist, who studied musicology at Amsterdam University. She' specialized in contemporary music and always has an eye open for women composers. In 2014 she wrote the biography of Reinbert de Leeuw and in 2018 she published 'Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht'.
This entry was posted in background, news and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.