Twaalftoonhorror van Elisabeth Lutyens

Amsterdam, 12-9-2013 – Het leven van de vrouwelijke componist gaat nog altijd niet over rozen. Zo opent het Koninklijk Concertgebouworkest vanavond de serie AAA met een concert rond filmmuziek, onder de titel ‘Suspense’. Hoewel drie opdrachten werden verstrekt voor composities bij evenzoveel filmfragmenten, ging er hiervan geen één naar een vrouw. De gelukkigen die wel in de prijzen vielen zijn Joey Roukens, Fons Merkies en Vincent van Warmerdam.

Van de enige filmcomponiste  op het programma – de Britse Elisabeth Lutyens – klinkt alleen morgenavond muziek, een suite uit haar soundtrack voor de horrorfilm The Skull van Freddie Francis uit 1965. Voor het concert van vanavond, dat maar één uur duurt, moest een stuk geofferd worden en bijna als vanzelfsprekend sneuvelde The Skull: Arnold Schönberg, Béla Bartók en Bernard Herrmann zijn immers veel belangrijker dan de tegendraadse en relatief onbekende ‘twelve-note Lizzy’.

En dat terwijl Lutyens door haar radicale, modernistische filmscores de twaalftoonsmuziek in Engeland acceptabel maakte. Zo iemand zou op een voetstuk geplaatst moeten worden, maar helaas zijn het nog altijd bijna uitsluitend mannen die de sokkels bevolken. Maar ik tel mijn zegeningen, want één uitvoering is meer dan géén, dus morgen hoop ik u allen te zien bij de eerste publieke uitvoering van (een suite uit) de The Skull van Elisabeth Lutyens! Ik schreef hierover voor Cultuurpers.

Elisabeth Lutyens

Elisabeth Lutyens

About theaderks

Thea Derks is a Dutch music journalist, who studied musicology at Amsterdam University. She' specialized in contemporary music and always has an eye open for women composers. In 2014 she wrote the biography of Reinbert de Leeuw and in 2018 she published 'Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht'.
This entry was posted in background, news, women composers and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.