Tweede programma over Reinbert de Leeuw op VPRO Radio 4

Hilversum, 16-5-2013 – Aangezien pianist, componist en dirigent Reinbert de Leeuw later dit jaar 75 jaar oud wordt, vroeg producer Aad van Nieuwkerk van VPRO Radio 4 mij een drietal programma’s over deze nestor van de nieuwe muziek te maken. Samen spitten we het omvangrijke opnamearchief door en kozen hieruit de mooiste stukken, die veelal nog niet eerder op cd verschenen. – Het was letterlijk schatgraven in het omroeparchief nu het nog kan.

De opnames worden gelardeerd met gesprekken die ik voerde met Reinbert de Leeuw over de onderhavige componisten. Vandaag beginnen we met Arnold Schönberg, de grote vernieuwer die begin 20e eeuw de atanole en later de twaalftoonsmuziek ontwikkelde. Diens Suite opus 25 komt tot klinken in een bewerking voor dubbelblaaskwintet en contrabas van Jan van Vlijmen, levenslange vriend van De Leeuw. Van Oliver Knussen, eveneens een goede vriend van Reinbert de Leeuw, klinken Songs for Sue en Songs without Voices. 

De ouderen onder u herinneren zich vast nog wel de ultratrage uitvoeringen waarmee De Leeuw in de jaren zeventig de vroege pianomuziek van Erik Satie op de kaart zette. – Zijn opnames werden zo populair dat ze zelfs de populaire hitlijsten aanvoerden. Van hem klinkt het geestige ballet Relâche, dat hij in 1924 maakte met Francis Picabia. Dit stuk wordt gevolgd door Quartets I-VIII van John Cage, met wie De Leeuw nog persoonlijk werkte en die een directe geestverwant is van Satie. Vanavond hoort u een op cd verschenen opname van diens Gnossiennes, uiteraard met Reinbert de Leeuw aan de piano.

In 1989 ontdekte Reinbert de Leeuw ‘De Russen’, dankzij de programmering van Elmer Schönberger, die dat jaar muziek uit de Sovjet-Unie centraal stelde in het Holland Festival. De Leeuw was meteen geboeid, vooral door Galina Oestvolskaja en Sofia Goebaidoelina, wier spirituele composities getuigen van een ongekend raffinement aan klankkleur en zeggingskracht. Vanavond hoort u een vroeg werk van Goebaidoelina, Rubayat, op teksten van Omar Kayyám. In ons gesprek vertelt De Leeuw dat hierin al onmiskenbaar de eigen stem van Goebaidoelina doorklinkt. 

Het programma wordt uitgezonden door de VPRO op Radio 4 van 20.00-23.00 uur. Veel luisterplezier! Aad van Nieuwkerk zette de gefilmde versie van mijn gesprekken met De Leeuw op YouTube. Hieronder het gesprek met Goebaidoelina, de gesprekken over Schönberg en Satie vindt u als link onder hun namen hierboven. Ik schreef vorige week al een artikel voor Cultuurpers over de drie programma’s. Die leest u hier.

About theaderks

Thea Derks is a Dutch music journalist, who studied musicology at Amsterdam University. She' specialized in contemporary music and always has an eye open for women composers. In 2014 she wrote the biography of Reinbert de Leeuw and in 2018 she published 'Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht'.
This entry was posted in background, news and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.