Willem Jeths schrijft Eerste Symfonie

Amsterdam, 2 april 2013 – In opdracht van de omroepserie ZaterdagMatinee componeerde Willem Jeths zijn Eerste Symfonie. Deze wordt op 13 april a.s. in première gebracht door het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Edo de Waart. Jeths baseerde zijn symfonie op twee eerdere orkestwerken, Scale, Le tombeau de Mahler en Metanoia, die als tweeluik het middendeel vormen van de vierdelige symfonie. De overige twee delen zijn nieuw, en  speciaal geschreven voor de stem van mezzosopraan Karin Strobos.

Jeths koos de gedichten ‘Unbegrenzt’ en ‘Selige Sehnsucht van Goethe, die perfect aansluiten bij de thematiek van leven, dood en transformatie. Zoals de titel van een van de middendelen al aangeeft, spreekt Mahler een duchtig woordje mee in dit orkestwerk. Jeths: ‘Ik heb me laten inspireren door het doodsakkoord uit Mahlers Tiende Symfonie en zet ook een Fernorchster in. Zelfs de doodstrommel uit Mahlers werk ontbreekt niet.

Daarnaast speelt het zeven een belangrijke rol. In de numerologie heeft dat cijfer een symbolische betekenis van het je willen verheffen. Het eerste deel zeven minuten, het Fernorchster laat zeven keer van zich horen, ik heb een toonladder samengesteld uit twee  halfverminderde septiemakkoorden en ook de prominent aanwezige Frygische toonladder telt zeven tonen.

Lees meer in mijn artikel op Cultuurpers – daar vindt u ook een aantrekkelijke korting op dit concert.

Willem Jeths composer

About theaderks

Thea Derks is a Dutch music journalist, who studied musicology at Amsterdam University. She' specialized in contemporary music and always has an eye open for women composers. In 2014 she wrote the biography of Reinbert de Leeuw and in 2018 she published 'Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht'.
This entry was posted in background, news and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.