Amadeus Lyceum danst met Janssen

Hilversum/Utrecht 7-3-2013 – De educatieafdeling van het Muziekenctrum van de Omroep (MCO) organiseerde een project rond het concert Dansen met Janssen in De Vrijdag van Vredenburg van morgen 8 maart (herhaald op 9 maart in het Muziekgebouw aan ‘t IJ, in de serie ‘De NTR maakt hoorbaar’). In dit concert klinken wereldpremières van Guus Janssen en Giel Vleggaar en wordt gedanst bij werken van Florian Maier en Guido Lopez Gavilán.

Leerlingen uit de bovenbouw van het Amadeus Lyceum uit Vleuten studeerden samen met de Britse componiste, fluitiste en pedagoge Detta Danford een programma in met eigen stukken. Ook bezochten zij een repetitie van de nieuwe composities van Guus Janssen, Ballroom Rithmix, voor elektrisch orgel en orkest. De jongeren zullen hun voorstelling live presenteren in de pauze van het concert, in een paviljoen bij De Rode Doos in Vredenburg Leidsche Rijn. 

Ik woonde gisteren een repetitie bij – waar overigens alleen percussie werd gerepeteerd. Na afloop sprak ik enkele jongeren over dit project. De reportage wordt op vrijdag 8 maart 2013 uitgezonden door de TROS op Radio 4, in de pauze van het live concert op Radio 4, maar is hier al te beluisteren. Naast de wereldpremière van Janssen klinkt ook een nieuw werk van Giel Vleggaar, Arcadia en het in 2009 gecomponeerde Operator van Florian Maier. Na de reportage met de jongeren, spreek ik op Radio 4 met Maier en Vleggaar over hun werken.

repetitiefoto

Direct na het nieuws van 20.00 uur spreek ik met Guus Janssen over zijn nieuwe stuk voor de Radio Kamer Filharmonie, dat eindigt met enkel de klank van een ritmebox. Janssen: ‘Dat is wat rest nadat dit geweldige orkest aan het einde van dit seizoen wordt opgeheven. Een daad van hetzelfde niveau als het opblazen van de Boeddhabeelden door de Taliban, die ik onze politici zeer kwalijk neem. – Moge zijn wanhoopskreet gehoor vinden!

Advertisements
This entry was posted in news and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s