Spirituele muziek

Amsterdam 4-3-2013 – Van januari tot en met mei verzorg ik een vijfdelige cursus over hedendaagse muziek in het Muziekgebouw aan ‘t IJ, telkens gekoppeld aan een concert in de Grote Zaal. De serie startte op vrijdag 11 januari met Franse muziek, met aansluitend een pianorecital van Pierre-Laurent Aimard, die de 24 Préludes van Debussy vertolkte voor een uitverkochte zaal.

De tweede les was op donderdag 14 februari, dit keer gewijd aan spirituele muziek, in verband met het concert van Nieuw Amsterdams Peil met o.a. het Quatuor pour la fin du temps van Olivier Messiaen en Pièce pour violon et clarinette van Claude Vivier. Ook dit keer was de zaal goed gevuld, en de uitvoering van Messiaen hield het publiek ademloos aan de zetels gekluisterd.

Op verzoek van Laurens de Boer en anderen, hierbij de synopsis van de les over spirituele muziek. Waar in het westen ‘spirituele’ muziek veelal een persoonlijke invulling krijgt, ontstond in het voormalige Oostblok de zogenoemde ‘Nieuwe spirituele muziek’, die wel degelijk is te onderscheiden als een stijl, met als belangrijkste kenmerken, de eenvoudige melodieën en harmonieën en een traag ritmisch verloop. Aarstvader hiervan is de Estse componist Arvo Pärt.

De overige lessen zijn op 13 maart (East meets West); 11 april (Tweede Weense School) en 30 mei (Ritme). Hoewel de inschrijving gesloten is, kun je deze lessen en de bijbehorende concerten toch bijwonen tegen een gereduceerd tarief. Bel hiervoor de kassa van het Muziekgebouw 020 – 7882000.

Thea Derks: spirituele muziek

Thea tijdens les Franse muziek

This entry was posted in background and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s