Babelfestival presenteert Black Perfume

Amsterdam, 10-12-2012 – In het Ostadetheater begon afgelopen weekend het Babelfestival, een initiatief van de productiekern Diamantfabriek. Voor het derde achtereenvolgende jaar brengt deze organisatie een festival waarin jonge makers zich presenteren met nieuwe producties op het gebied van het muziektheater.

A.s. donderdag gaat Black Perfume in première, van de Russische componist Anna Mikhailova en de Nederlandse regisseur Annechien Koerselman. De laatste tekende ook voor het Engelstalige libretto, dat zij baseerde op het verhaal Morfine van Mikhail Boelgakov uit 1913. Deze auteur inspireerde al meerdere componisten, zoals Alexander Raskatov, wiens Dog’s Heart hoge ogen gooide tijdens het Holland Festival van 2010.

Morfine vertelt het verhaal van de arts Polyakov, die van de stad naar de provincie is verhuisd, daar niet kan aarden en verslaafd raakt aan morfine, in de volkstaal ‘Zwart parfum’ genoemd. Zuster Anna valt aanvankelijk voor zijn charmes, maar ontrukt zich geleidelijk aan zijn macht en weigert hem nog langer zijn drug te geven.

De componist Anna Mikhailova (Moskou, 1984) ziet in dit verhaal een parallel met ons huidige tijdsgewricht: ‘Polyakov leeft niet in het nu, maar in het verleden en raakt verslaafd aan morfine. Ook wij zijn tegenwoordig verslaafd aan allerlei speeltjes, die onze aandacht vragen en ons verhinderen in het nu te leven en een dialoog met elkaar aan te gaan.’

Black Perfume gaat donderdag in première bij het Ostadetheater in een ‘werkplaatsproductie’ – de volledige geënsceneerde versie beleeft op 10 januari zijn eerste uitvoering in het Korzo Theater in Den Haag. Ik sprak met Anna Mikhailova over Black Perfume voor Cultuurpers.

Black-Perfume-Affiche

                                                                                    Affiche Black Perfume

About theaderks

Thea Derks is a Dutch music journalist, who studied musicology at Amsterdam University. She' specialized in contemporary music and always has an eye open for women composers. In 2014 she wrote the biography of Reinbert de Leeuw and in 2018 she published 'Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht'.
This entry was posted in background and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.